De kozijnen van een deur

Kozijnen zijn haast onlosmakelijk verbonden met de deur, want deze kan op verschillende manieren aan de kozijnen bevestigd worden. De meest voorkomende situatie is die waarin de deur in de sponning van de kozijnen verdwijnt, de stompe deur. Het type dat gedeeltelijk op het kozijn valt is de opdekdeur.

Keuze uit diverse materialen
Voor het aanschaffen van een deur en kozijnen kan er een keuze gemaakt worden uit diverse materialen. De meest voorkomende materialen zijn hout en kunststof en in mindere mate aluminium en staal. De voorkeur voor het soort materiaal, zal bepaald worden door de persoonlijke voorkeur en waarschijnlijk ook door de overige materialen die er in de woning zijn toegepast. Bij het vervangen kiest men dan ook vaak voor het hetzelfde materiaal. Kunststof en hout hebben totaal verschillende eigenschappen; hout heegt bijvoorbeeld een meer natuurlijke uitstraling en kunststof is populair vanwege het onderhoudsgemak.

Vervanging en vernieuwing
• Als de kozijnen aan vervanging toe zijn of er moeten geheel nieuwe worden geplaatst, dan is het verstandig om daarvoor een vakman in te huren of de werkzaamheden samen met een persoon uit te voeren die er ervaring mee heeft opgedaan. Let goed op de kosten van de kozijnen.
• Er kan zich ook een situatie voordoen waarin de kozijnen niet hoeven te worden vervangen, maar alleen de deur aan vernieuwing toe is. Dan is het handig om het materiaal van de nieuwe deur aan te laten sluiten bij dat van de bestaande kozijnen of te kiezen voor een materiaal dat goed te combineren is.
• Wanneer men zelf de werkzaamheden uit gaat voeren, kan men terecht bij een van de vele bouwmarkten of besluiten om deze door een gespecialiseerd bedrijf op maat en geheel naar wens te laten maken.