De keuze voor een deur

De specifieke keuze voor een deur voor binnen of buiten kan het karakter van een woning en interieur benadrukken. Dit kan zijn doordat er gekozen wordt voor een specifiek soort materiaal of door de vormgeving en stijl.

 

Ook het noodzakelijke onderhoud of het juist niet hoeven verrichten van onderhoud kan een belangrijke rol bij de keuze spelen.

Soorten, modellen en types
Er zijn allerlei soorten die elk een andere bestemming kunnen hebben. Hierbij kan men denken aan een voordeur, tuindeur, garagedeur, binnendeur, balkondeur en hordeur. Bij de keuze kan de manier van openen ook belangrijk zijn, zo zijn er naar binnen en naar buiten openslaande deuren, roldeuren, automatische deuren, kanteldeuren en hefdeuren. Bij een openslaande deur kan er verder een onderscheid gemaakt worden tussen de stompe en de opdekdeur. De stompe variant valt als het ware in het kozijn weg en de opdek is een uitvoering die gedeeltelijk op het kozijn geplaatst wordt.  

Maken van een keuze en kooptips 
• Met betrekking tot het materiaal zijn er vele mogelijkheden. De meest voorkomende materialen die gebruikt worden zijn diverse houtsoorten en kunststof.
• Voor wat betreft de vormgeving en stijl kan men kijken naar de verdere stijl en sfeer in de woning en daar aansluiting bij zoeken.
• Belangrijk bij de aanschaf is ook de keuze voor het deurbeslag, aangezien dit een extra stempel kan drukken op de uitstraling en stijl.
• Voor de aankoop is het belangrijk om een aantal wensen met betrekking tot het materiaal, de vormgeving, de kleur, het deurbeslag en de prijs op een rij te zetten, zodat op basis daarvan gericht gezocht kan worden.